Τοξική θετικότητα: γιατί το να είμαστε υπερβολικά θετικοί είναι επικίνδυνο;

Η τοξική θετικότητα είναι η πεποίθηση ότι μια κατάσταση πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με θετική στάση ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη είναι. Αν και αυτό ακούγεται ευεργετικό, ωστόσο κρύβει αρκετούς κινδύνους καθώς συνδέεται με την υπερβολική, υπεργενικευμένη, αναγκαστική και αναποτελεσματική υιοθέτηση της θετικής στάσης απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

Είναι η υπόθεση, είτε από τον εαυτό μας είτε από τους άλλους, ότι παρά τον συναισθηματικό πόνο ενός ατόμου ή τη δύσκολη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίζει, θα πρέπει να έχει μόνο μια θετική νοοτροπία.

Η τοξική θετικότητα, στον πυρήνα της, είναι μια στρατηγική αποφυγής που χρησιμοποιείται για να απομακρύνει και να ακυρώσει οποιαδήποτε εσωτερική ταλαιπωρία. Αλλά όταν κάποιος αποφεύγει τα συναισθήματά του, προκαλεί περισσότερο κακό στον εαυτό του.

Η τοξική θετικότητα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής την περίοδο της πανδημίας την οποία διανύουμε. Η πανδημία πυροδοτεί την ανάγκη μας να ελέγξουμε και να αποφύγουμε την αβεβαιότητα.

Δεν είναι μόνο εντάξει να μην νιώθετε εντάξει , είναι απαραίτητο. Δεν μπορούμε, ως ανθρώπινα όντα, να επιλέξουμε μόνο τα συναισθήματα που θέλουμε να έχουμε. Απλώς δεν λειτουργεί έτσι. Νιώθοντας όλα τα συναισθήματά μας, οδυνηρά ή όχι, συνεχίζουμε να υποστηριζόμαστε στην παρούσα  φάση.

Είναι ένα φυσιολογικό, ανθρώπινο συναίσθημα να ανησυχείτε κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Στην πραγματικότητα, το άγχος μας κρατά συχνά ασφαλείς.

Μας παρακινεί να φορέσουμε μάσκα και κοινωνική απόσταση από το φόβο να αρρωστήσουμε τον εαυτό σας και τους άλλους. Το άγχος είναι μια πολύ φυσιολογική απόκριση σε μια πολύ ανώμαλη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, βιώνουμε ένα κοινό τραύμα. Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος σε αυτό.

Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε την προσδοκία και το στόχο του να αισθάνεστε θετικοί. Αντιθέτως, πρέπει να αποδεχτείτε όσα γνήσια συναισθήματα εμφανίζονται, να καθίσετε μαζί τους και στη συνέχεια να τα αφήσετε να περάσουν από μόνα τους. 

Πώς θα αντιμετωπίσετε την τοξική θετικότητα;

  1. Καλό θα είναι να μην αγνοήσετε ή να καταπνίξετε τα συναισθήματά σας. 

Αναγνωρίστε πώς αισθάνεστε και νιώστε όλα τα συναισθήματά σας, καλά ή κακά. Καθίστε μαζί τους. Η αποφυγή του πώς αισθάνεστε θα παρατείνει μόνο την ταλαιπωρία.

  1. Ακούστε και επικυρώστε πώς αισθάνονται οι άλλοι - ακόμη και όταν αυτό που αισθάνονται είναι διαφορετικό από αυτό που αισθάνεστε εσείς. 

Όλοι δικαιούνται τα δικά τους συναισθήματα. Μην ντρέπεστε άλλα άτομα για τα συναισθήματά τους. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι άλλοι μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που λειτουργείτε εσείς.

  1. Να θυμάστε ότι «είναι εντάξει να μην είστε εντάξει».

Εάν είστε συγκλονισμένοι και εξαντλημένοι, δώστε στον εαυτό σας άδεια να ξεκουραστείτε ή να κάνετε κάτι χωρίς ενοχές.

  1. Να θυμάστε ότι τα συναισθήματα δεν αλληλοαποκλείονται.

Η υγιής θετικότητα αναγνωρίζει αυθεντικά συναισθήματα και απορρίπτει  ή / και υποστηρίζει ότι δύο αντίθετες έννοιες μπορούν να ισχύουν ταυτόχρονα.
Με άλλα λόγια, μπορεί να είστε λυπημένοι που χάσατε τη δουλειά σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να είστε αισιόδοξοι για την εύρεση νέας εργασίας στο μέλλον.

  1. Να είστε ρεαλιστές.

Εάν θέλετε να αισθανθείτε παραγωγικοί, ξεκινήστε με μικρά, ενεργά βήματα.
Σε περιόδους συναισθηματικής δυσφορίας, μην ασχολείστε με νέα καθήκοντα που πιστεύετε ότι θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα. Αντίθετα, επεκτείνετε τα πράγματα στα οποία είστε ήδη καλοί και εξοικειωμένοι.

  1. Αναγνωρίστε τα μηνύματα τοξικής θετικότητας.

Συνήθως, αυτά τα μηνύματα είναι υπερβολικά απλά: "Μόνο θετικές δόσεις", "Επιλέξτε ευτυχία" κ.λπ.

Θυμηθείτε, αυτό που κάνει τη θετικότητα τοξική είναι ότι απορρίπτει άλλα γνήσια συναισθήματα. Εάν το μήνυμα είναι ότι η θετικότητα είναι ο μόνος ή ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει κάτι, αυτό είναι προβληματικό. Δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με τοξική θετικότητα.

7. Είναι εντάξει να είστε επιφυλακτικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι άνθρωποι βγάζουν τον καλύτερο φιλτραρισμένο εαυτό τους στα κοινωνικά μέσα και σπάνια δημοσιεύουν τα λάθη, τα ελαττώματα τους ή επισημαίνουν την κακή λήψη των αποφάσεων τους. Ως αποτέλεσμα, τα κοινωνικά μέσα εκπέμπουν την εντύπωση ότι όλοι αντιμετωπίζουν τους δύσκολους καιρούς καλύτερα από εσάς και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση μοναξιάς, ντροπής και αμηχανίας.

Εφόσον αναγνωρίσετε ότι δεν είστε μόνοι στις ανησυχίες σας ή / και στην έλλειψη ενέργειας ή κινήτρου, μπορείτε να μετριάσετε τις επιπτώσεις των μη ρεαλιστικών προσδοκιών που προωθούνται στα κοινωνικά μέσα, τις ειδήσεις και τα διαδίκτυο.

 

 Εκφράσεις τοξικής θετικότητας, πώς μπορούν να μην είναι τοξικές;

«Ρε μην το σκέφτεσαι! Θετική ενέργεια!» αντί «Πες μου πώς νιώθεις σε ακούω!»

«Ποτέ μην τα παρατάς, μπορείς να τα καταφέρεις!» αντί «Κάποιες φορές η αποτυχία οδηγεί σε κάτι καλύτερο, κάνε αυτό που χρειάζεται να κάνεις!»

«Όλα καλά θα πάνε στο τέλος!» αντί «Αυτό που περνάς είναι δύσκολο, σε έχω στις σκέψεις μου.»

«Μόνο θετικές σκέψεις!» αντί «Είμαι εδώ για εσένα και για τα καλά και για τα δύσκολα!»

«Αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς και εσύ!» αντί «Η ιστορία κάθε ανθρώπου, οι ικανότητές του και οι περιορισμοί διαφέρουν και αυτό είναι φυσιολογικό.»

«Βγάλε τον αρνητισμό από την ζωή σου!» αντί «Ο πόνος οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι και αυτά κομμάτι της ζωής.»

«Δες την θετική πλευρά!» αντί «Σε καταλαβαίνω, είμαι εδώ για εσένα!»

«Θα το ξεπεράσεις!» αντί «Είναι δύσκολο αλλά πιστεύω σε εσένα!»

«Μην είσαι αρνητικός!» αντί «Είναι φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα κάποιες φορές.»